Traže ih od Beograda do Jadrana: Ovolike su plate kuvara
Kuvanje je veština od koje može pristojno da se živi i još bolje zarađuje, a to pokazuje potražnja za ovim zanimanjem kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
U Beogradu se za ovaj posao nudi početna plata od oko 85.000 dinara, a može dostići i više od 150.000 dinara. Iako letnja sezona još nije počela, na oglasima postoji veliki broj otvorenih radnih mesta na jadranskoj obali, prvenstveno u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a navodno se može mesečno zaraditi iznos u rasponu od 1.500 do 2.500 evra. Slično, ali i mnogo više, nude i poslodavci u Nemačkoj, Austriji ili Švedskoj, gde odlazi najveći broj naših ljudi koji žele zaposlenje u ugostiteljstvu. Plata kuvara se, između ostalog, formira na osnovu toga da li zaposleni radi na poziciji pomoćnog ili glavnog kuvara. Takođe, gleda se i uža specijalnost pa tako možemo razlikovati „kuvara gotovih jela“, „kuvara na doručku“, „kuvar tradicionalnih jela“ ili „vege kuvara“, kako glase nazivi nekih oglasa koje smo pronašli na internetu. Bez obzira na to, manje od 100.000 dinara im u proseku „ne gine“.
„Kuvar za unapređenje i razvoj prodaje kuvanih jela“
Činjenica je da živimo prebrzo i to se odražava na naše obroke. Zato je biznis sa kuvanim jelima jedna od rastućih grana ugostiteljstva. Ovakvi mini-restorani niču u blizini korporativnih čvorišta ili drugih poslovnih i stambenih objekata, a često i u okviru nekih pekara ili kioska sa brzom hranom.
Jedna beogradska kompanija je oglasila da ima otvorenu poziciju „Kuvar za unapređenje i razvoj prodaje kuvanih jela.“ Kako su naveli, neto plata je 150.000 dinara, uz zagarantovane bonuse. Radi se puno radno vreme, a poslodavac se obavezao da daje ugovor na neodređeno. Naglašeno je da se intervju za posao obavlja onlajn. Osnovni zadatak na ovoj poziciji se tiče „unapređenja restoranskog dela sa predlogom i pripremom novih kuvanih jela“, ali i kontrola rada i kuvarskih veština ostalih zaposlenih u kuhinji, i to u ne jednoj, već u više objekata ove kompanije. Za to će kuvaru biti obezbeđeni svi uslovi, službeno vozilo, laptop i telefon. Pored toga, imaće pravo na dodatnu edukaciju. Od kandidata se traži da ima minimum 5 godina iskustva, dobre komunikacijske i organizacione veštine. Srednja stručna sprema i srednji nivo poznavanja računara.
„Hladna i topla kuhinja“
Tokom pretraživanja oglasa pažnju nam je privukao oglas jednog restorana u Beogradu koje su potrebna 4 kuvara za „hladnu i toplu kuhinju“. U pitanju je ugostiteljski objekat u jednom od novoizgrađenih tržnih centara. Početna plata je 85.000, a regularno se dobija 130.000 dinara. Radi se puno radno vreme u dve smene. „Svim zaposlenima pružamo prijavu od prvog dana, topli obrok, redovna primanja do 5. u mesecu.“ Za „zagarantovan rad u prijatnom okruženju“ nije obavezan CV, dovoljno je kontaktirati ili posetiti restoran i porazgovarati sa menadžerom ili vlasnikom.
Kada je reč o kuvarima „tople kuhinje“, pronašli smo još jedan oglas u kojem se traži radnik i nudi mu se početna mesečna plata 115.000 dinara.
Kuvar/ica u burger baru
Početna plata za radnika koji će praviti delikatese u prestoničkom burger baru je 95.000 dinara. Zarada može porasti na 110.000 neto. Radi se osam sati u dve smene, a poslodavac nudi i stalno zaposlenje.
Honorarni posao kuvara
Ovaj način rada može biti odličan za one koji žele da spoje lepo i korisno, odnosno da imaju dodatan izvor prihoda i da rade posao koji vole. Dnevnica koju restoran sa dugom tradicijom u Beogradu nudi iznosi od 4.000-5.000 dinara. Angažman je 2 do 3 puta sedmično, a poslodavac zaradu isplaćuje na 15 dana.
S obzirom na to da je prosečna plata u Srbiji bez poreza i doprinosa u januaru 2024. godine iznosila 95.836 dinara, moglo bi se zaključiti da je posao kuvara jedna od najisplativijih pozicija na tržištu rada u Srbiji, ali i šire.
Izvor: Blic.rs